SISTEMUL LIMFATIC

Organismul uman este alcătuit din celule. Majoritatea celulelor trăiesc puţin timp, după care mor şi sunt înlocuite de unele noi. Uneori, acest ciclu nu mai funcţionează adecvat.

Celulele cresc, se înmulţesc necontrolat şi nu mor atunci când ar trebui. Astfel se creează premisele pentru apariţia unor tipuri de cancer, printre care şi cel limfatic.

Sângele conţine două tipuri principale de celule:
  • celulele roşii, care transportă oxigenul şi care dau culoarea caracteristică sângelui.
  • celulele albe, care sunt parte a sistemului natural de apărare al organismului, cunoscut sub numele de sistem imunitar, şi au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.


Sistemul limfatic este similar sistemului sangvin. Sângele circulă prin vase de sânge (artere şi vene). Celulele albe din sânge, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea diferită de vase, care se numeşte sistem limfatic, care transportă în organism, de asemenea, lichide şi nutrienţi.

Prin urmare, limfomul este un cancer al celulelor albe.

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin, afecţiuni ce se diferenţiază prin anumite particularităţi. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, iar noi vom explica pe scurt, în cele ce urmează, câteva date despre limfomul non-Hodgkin, care reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90% din cazuri).